6

Petra a Luboš
Náš úkol číslo 3 - Návštěva vinice

Publikováno:
18.06.2015, 03:06
Komentářů:
3 komentáře
3000 láhví za tři hodiny, jeden a půl milionů láhví za rok. 80 ha vinohradu. Černá ovce a kompletní prohlídka výroby a následná ochutnávka vín. Nezapomenutelný zážitek.
Dorazili jsme s našimi společníky do vinice Nico Lazaridi, která od roku 1986 vyrábí velice oceňovaná a kvalitní vína, která chutnají skvěle. Dostalo se nám kompletní prohlídky a podrobného výkladu od sbírání hroznů až po samotné balení láhví do krabic.

Dovolte nám popsat cestu každé malé bobulky vína: Nejprve taková bobulka musí vyrust na bobulkovníku...říkejme jim raději hrozny, které rostou na vinohradu. Když tyto naše hrozny vyrostou a dozrají, tak se samozřejmě sklízí (období srpna). Poté se hrozny očistí a rozdělí se podle toho, zda se z nich bude vyrábět červené, růžové či bílé víno. Podle barvy vína se také rozlišuje, zda se bude či nebude odstraňovat slupka (červené se vaří se slupkou kvůli barvě, bílému vínu se na chvíli slupka nechá, kvůli tomu, aby mělo správné aroma a poté se odstraní).

Dále se víno vaří. V tomto vinařství si to udělali chytře, vaří víno v kotlích ve třech řadách a to opět podle toho, jestli je bílé, červené nebo růžové. Červené se vaří při 29 stupních a bílé při 18. Když mají takové víno uvařené, nechají ho schladit. Bílá vína (kromě dvou druhů) se prodávají čerstvá, kdežto všechna červená vína nechávají uležet v sudech ve speciálních sklepech, a to 6 až 18 měsíců.

Nejznámější víno tohoto vinařství se nazývá "Magická hora". Každý rok se mění jeho etiketa, kterou vždy navrhují přední řečtí malíři. Toto víno je jak bílé, tak červené. V areálu vinárny mají galerii návrhů etiket právě na tuto "Magickou horu" a mě, jakožto nadšence pro umění to dokonale nadchlo.

A dostáváme se k lahvování. V Nico Lazaridi jsme ochutnali víno jménem "Černá ovce", které bylo chuťově úplně jiné než vína, na která je člověk zvyklý u nás. Toto víno jsme také viděli v procesu balení. Nejprve se všechny prázdné láhve naskládaly na běžící pás a po něm vyrazily do takového zařízení, kde se láhve očistily vodou, která je do nich vstřikována z trysek. Následně se naprudko osuší vpuštěným dusíkem a jsou připraveny na naplnění vínem. Toto víno teče přímo z barelů, o kterých jsem se již zmiňovala, a trubkou se napustí do lahví. Když je víno v té správné míře, zašroubuje se uzávěrem, dá se do přepravek a odveze se do etiketovny.

No a po tomhletom všem jsme se po pár společných fotkách odebrali do auta plní zážitků připraveni na další cestu. Mimochodem "wine is always a goog idea".


PS: Navštivte facebookové stránky vinice. Napíšou tam o nás i o našem závodě!
PPS: Rozdáváme úsměv a becherovky po celé Evropě.


Zobrazit ostatní zážitky týmu 6

3 komentáře

Vložte komentář


Vložte komentář

Podpořte posádku č. 6 a Konto Bariery!

Zašlete posádce DMS a kromě něj tak podpořte i postižené mladé sportovce a cestovatele. Více >

Zašlete
DMS AUTOSTOP6
na tel 87777
vybraná částka:
0